Halaman

Khamis, 15 Mei 2014

Bercuti di Miri - Brunei Part 1

Allamdulillah..
selamat kembali.. walaupun masa  balik tu naik flight mcm nyawa nak habis kat situ ja.. gara2 flight membelah awan dek kerana nak hujan... dah la time nak mendarat.. auwww mmg ngeri.. kalau tak mesti hari ni dah masuk paper utama.. perancangan Allah itu yang terbaik.. umur masih panjang Allahamdulillah
ok kat sini aku nak cerita pengalaman ke MIRI..
ke Miri jer pun.. masih dalam malaysia lagi.. tiada masalah bahasa.. tak mcm ke Krabi..
tapi persediaan tetap di buat.. bagi tak nak berpatah balik seperti pergi ke kundasang...so mcm biasa sebelum pergi baca sebanyak yang mungkin berkenaan miri..siap buat entry pasai miri  menarik di miri lagi
pergi sendiri baru tahu..lain orang lain pengalamannya..

Hari Pertama:

Naik flight di Penang.. Aa tak delay.. on time.. malah sampai miri lebih awal dalam 15 minit lebih awal.Dah sampai kami terus call kereta sewa. rupanya kereta sewa tu tengah tunggu kami.. yeaaa tak perlu tunggu lama.. Kalau nak ikutkan baca ramai yang sewa kereta guna simedarbycarrental sbb murah katanya.. tapi time nak sewa kereta yang ada ford fiesta ja.. dah la mahal.. nak naik 2 orang ja.. cc1.6 mmg makan minyak la.. nanti jadi mcm kat langkawi.. akhirnya terpaksa la google lagi..hasil google jumpa la. Just chating kat Fb ja. bagi aku layanan diorg mmg tip top la.. cepat ja reply.. So aku dapat Rm300 untuk 11hb 3 ptg hingga 14 may 8.30 pagi.. ok la kot harga ni kan.. kereta viva 1000c auto
kalau korang nak boleh rojer diorg.. servies tip top Kereta sewa miri.


PIc biz kard diorg



So apa lagi.. dah dapat kereta sewa jom.. mulakan perjalanan mengikut jadual.kami guna google map guna hp ja lah..
kalau ikut jadual aku first skali nak pergi Marina Bay- dia tempat yang ada kuda laut tu. replika tu.. ok..jalan punya jalan skali luak bay tu jalan sahaja.. biasa la google map ni kekadang mmg menipu sikit.. ok.. tak pa.. jom cari taman selera yang kata pemes makanan laut tu.. pun tak jumpa jugak.. pantai Luak Bay Esplanade  pun tak jumpa..  haiii... semua tak jumpa... last kami berpatah balik.... ikut firasat la pulak..

akhirnya..jumpa jugak pantai Luak Bay Esplanade.tak berhenti lalu saja.. heehhe sbb ramai orang. ramai org berkelah. yer la kami sampai ptg ahad. mmg hari untuk berehat.. tak pa la datang hari Selasa nanti la pulak.. ok la kat situ ada org jual2.. kalau kat tempat aku mcm kat kuala perlis tu.. tapi kuala perlis tu tak ada pantai...
kemudia kami ke Taman Selesa.. jalan dia mmg tak berapa perasan sangat.. sbb jalan nak masuk becak. ada pembinaan yg tengah beroperasi patut la masa awal lalu tu tak nampak...
sbb korang mmg tak akan perasan punya..

kononnya kat situ nak try mkn la..
tapi entah la.. kanda rasa was was pulak.. sbb tak tau status org jual tu.. dah la anjing berkeliaran banyak.. kalau dah was was halal pun jadi haram..so kami bergambar saja di situ..






dari taman Selera dekat pantai tu.. sebelah kanan tu korang akan nampak kuda laut tu.. aku mmg teruja nak pergi dah...nak pergi posing2.. so cepat2 nak pergi.. sbb dah jumpa..skali cari punya cari tak jumpa laluan.. aku pun pelik..first tu dah jumpa.. skali pak cik gat tu tak bagi masuk.. suruh kami lalu jalan lain.dia kata ini jalan untuk org nk naik kapal.. sampai last skali aku pun dah fedup.. sbb tak nak buang masa so kami teruskan perjalanan lagi untuk pergi ke canada hill..
jalan nak ke canada hill ni senang saja.Betul2 kat town.. bertentang dengan bintang Mall.








Kami terus cari Hotel. hotel yang di tempah melalui Agoda..
Hotel ni berbaloi dengan harga di bayar..tapi tempat mandi tu air dia mcm tersumbat.. sbb lambat bergerak.Wifi dia agak slow.. tapi ok la..dah ada wifi.. aku cari info pasai marina bay tu.. skali terjumpa satu blog  dia datang miri dis 2013. laluan nak ke situ sudah di tutup dan keadaan dia mcm tak di jaga...
ptot la berulang kali tak jumpa jalan nak masuk mmg jalan mmg di tutup dengan hutan..

Malam tu kami makan di Muara restoran berdekatan dgn hotel. Kami jalan kaki saja..sbb takot tak da parking..lagipun dekat saja..Lepas makan jalan kaki ke Bintang Mall.Kalau aku yang slalu masuk shoping MAll kat penang.. Bintang mall ni mcm tak dak apa benda pun.. boleh la.. ok la dari perlis.. hahahaha..
sempat layan air pancut kat bintang mall tu..
lepak sekejap.. pastu terus balik hotel..





                                              
               








Hari Pertama

Minyak - Rm50

Luak Bay- Lalu saja
Taman Selera- Bergambar 
Marina Bay- Tak jumpa.. lagipun dah tutup
Canada Hill- Bergambar. Muzuiem dah tutup
Bintang Mall- Cuci mata

Makan
Muara restoran- ikut cadangan bloger. Rm27
Nasi lalapan Ayam dan beef. bagi aku Beef lagi sedap.. 


Tiada ulasan:

Catat Komen